![](https://jela.se/wp-content/uploads/2024/10/Minimal-Neutral-Boho-Pinterest-Aesthetic-MoodBoard-Pinterest-Pin-1.png)
Lär dig virka – Den Ultimata Nybörjarguiden med Tips, Verktyg och Enkla Mönster (Virkning för nybörjare)
Vill du lära dig att virka men vet inte vart du ska börja? Då är du på rätt plats! I den här nybörjarguiden till virkning kommer jag gå igenom allt du behöver veta för att komma igång, allt från vad du behöver för att börja virka, grundläggande maskor och termer till tips om enkla mönster som passar nybörjare. Virkningen kommer öppna en helt ny värld av kreativa möjligheter oavsett vad du vill virka! Här kommer du få svar på vanliga frågor och få råd till att lyckas.
Välkommen till guiden – nu sätter vi igång!
![](https://jela.se/wp-content/uploads/2024/10/Minimal-Neutral-Boho-Pinterest-Aesthetic-MoodBoard-Pinterest-Pin-1-683x1024.png)
Vad behöver jag för att börja virka?
För att komma igång med virkning behöver du bara några få saker. Jag rekommenderar att om du har möjlighet investera i garn och virknål i bra kvalité då det kan göra en stor skillnad, speciellt som nybörjare. Det gör virkningen både enklare och därav även roligare.
Här är det viktigaste sakerna du behöver för att börja virka:
1. Virknål
Det första mest grundläggande du kommer behöva är helt enkelt en virknål! Jag tipsar om att välja en medelstor virknål så som storlek 4.0 eller 5.00 vilket är lättare att börja med som nybörjare. Min första virknål var Prym 4.0mm och det är en storlek som fortfarande ligger mig varmt om hjärtat och som jag använder till många olika projekt.
Virknålar finns i olika material så som plast, metall och bambu – Testa dig fram för att hitta vad du känner dig bekvämast med.
Tips på virknålar:
![](https://jela.se/wp-content/uploads/2024/10/IMG_4350.jpeg)
2. Garn
Det andra mest grundläggande du kommer behöva är själva garnet! Jag rekommenderar att välja garn i en medelstor tjocklek (Kategori 4/ medium) och i antingen en ljus eller färgglad färg då det är svårare att se maskorna på mörkare garn. Även bomullsgarn i 8/8 fungerar bra att lära sig med som nybörjare.
Tips på garn:
![](https://jela.se/wp-content/uploads/2024/11/Garner.png)
3. Sax och nålar
En liten sax är bra att ha nära till hands för att klippa garnändar samt en garnnål för att fästa garnändarna när ditt projekt är klart. Du kan behöva både en spetsig nål och en trubbig.
4. Maskmarkörer
När du börjat virka projekt är det bra att ha maskmarkörer för att kunna markera dina maskor. På så sätt kan du enkelt se vart din första och sista maska är samt andra viktiga maskor du kan behöva ha extra koll på.
![](https://jela.se/wp-content/uploads/2024/11/IMG_4488-1024x756.jpeg)
Lär dig grundläggande maskor och termer
Nu har du införskaffat dig det viktigaste och det är äntligen dags att sätta igång och lära sig virka! Välj en lugn plats, ta något gott och dricka och ladda upp med lite tålamod. Jag rekommenderar att i början virka fram och tillbaka samt dra upp för att lära sig de olika maskorna, alltså inte direkt ge sig på ett mönster.
Det första du behöver göra för att lära dig att virka är att få grepp på dom grundläggande maskorna, jag kommer gå igenom dem här men rekommenderar även att kolla på youtube för att få guidning i bild. Egentligen behöver du bara kunna göra luftmaskor och fasta maskor för att börja på ett enkelt mönster men jag kommer gå igenom några fler grundläggande maskor som du kan träna på efter du lärt dig luftmaskor och fasta maskor.
Tips på video om grundläggande maskor:
Videon du hittar genom att klicka här är den video som jag använde mig för att lära mig de grundläggande maskorna, den är från Hopeful turns på engelska och visar tydligt hur du gör. Jag kan även rekommendera denna video från Made by Runn som är på svenska.
![](https://jela.se/wp-content/uploads/2024/10/IMG_4388.jpeg)
Grundläggande maskor
Ögla/Slipsknut:
Dra ut en bit tråd från garnet, lägg början av garntråden över den längre delen som går till nystanet, nu ser det ut som en ögla. Håll i öglan med timme och pekfinger, ta den längre delen av garntråden (den som går till nystanet) över den kortare tråden och för den genom baksidan av öglan, spänn åt genom att dra i den korta delen. Sätt på virknålen och spänn åt så den sitter åt.
Luftmaska:
Sätt din ögla på virknålen, lägg garntråden (den som går till ditt nystan) framför virknålen och dra igenom öglan, nu har du gjort en luftmaska! Fortsätt på samma sätt för att göra en luftmaskkedja.
Omtag & Plocka upp garn
I maskorna nedan kommer jag beskriva att du ska göra omslag, det betyder att du lägger garntråden (den som går till ditt nystan) framför virknålen.
Jag kommer också använda begreppet Plocka upp garn (Kan även kallas Hämta upp garn) Det betyder att du går in i maskan med virknålen, lägger garnet framför virknålen och drar igenom maskan.
Fast maska:
För att göra en fast maska går du in i maskan med virknålen, plockar upp garn. Gör ett omslag och drar igenom de 2 öglorna du har på virknålen.
Halvstolpe:
Gör ett omslag, gå in i maskan och plocka upp garn. Gör ett omslag och dra igenom alla 3 öglorna på virknålen.
Stolpe
Gör ett omslag, gå in i maskan, plocka upp garn, gör ett nytt omslag och gå igenom 2 öglor, gör ett sista omslag och gå igenom de 2 sista öglorna.
![](https://jela.se/wp-content/uploads/2024/11/9BBCB91F-129A-469E-83F9-7DF75259A134-1024x670.jpeg)
Termer & Förkortningar
För att göra det enklare för dig som är ny på virkning har jag satt ihop en liten guide med de viktigaste maskorna, förkortningarna och termerna du kan stöta på. Här får du en översikt över de vanligaste maskorna med både svenska och engelska benämningar, inklusive deras förkortningar. Perfekt om du vill följa mönster på både svenska och engelska!
Jag har också lagt till en del grundläggande termer som kan vara bra att känna till. Oavsett om du är nybörjare eller bara behöver fräscha upp dina kunskaper, är denna guide ett praktiskt stöd när du sätter igång med ditt nästa virkprojekt.
![](https://jela.se/wp-content/uploads/2024/11/Cream-White-Modern-Simple-Class-List-992x1024.jpeg)
Vanliga misstag och hur du undviker dom
Vi har alla varit där! Att lära sig virka kan ibland kännas överväldigande som nybörjare, och det är helt normalt att göra misstag. Men kom ihåg, misstag är en värdefull del av lärandet oavsett om du är nybörjare eller en erfaren virkerska så tveka inte att experimentera och ha kul med virkningen!
Här kommer några vanliga misstag man som nybörjare kan göra och tips på hur du kan undvika dom.
Misstag 1: Fel antal maskor
Det kan vara svårt att hålla koll på antalet maskor vilket kan leda till att projektet växer, krymper eller inte ser ut som du önskar.
Tips: Räkna maskorna regelbundet för att säkerställa att det stämmer. Använd maskmarkörer för att markera början, slutet och andra viktiga punkter i mönstret så att du enklare kan följa med i arbetet.
Misstag 2 – Ojämn spänning
Om du håller garnet för hårt eller för löst kan det leda till att projektet blir ojämnt.
Tips: Öva på att hålla på ett sätt som känns naturligt och bekvämt för just dig. Genom att hitta din egen teknik blir det lättare att upprätthålla en jämn spänning genom hela arbetet.
Misstag 3: Att hoppa över maskor
Som nybörjare är det lätt att oavsiktligt missa en maska vilket kan leda till oönskade hål i eller att ditt projekt oavsiktligt minskar.
Tips: Var uppmärksam på varje maska du virkar, om du är osäker kan du dra upp till din startpunkt och börja om. Att lära sig känna igen de olika maskorna och hur de ser ut kan också vara till en stor hjälp. Använd dig av maskmarkörer för att få bättre koll, speciellt i början och slutet av ditt projekt.
Misstag 4: Virka med fel garn eller fel storlek på virknålen
Att använda ett garn eller en virknål som inte passar för det mönstret du följer kan resultera i att ditt projekt inte får det utseendet eller den storlek du önskar.
Tips: Kontrollera alltid vilken virknål och vilket garn som rekommenderas i mönstret. Välj antingen samma eller ett garn med liknande tjocklek och material för att uppnå det önskade resultatet. Yarnsub är en väldigt bra hemsida för att leta upp liknande garner på.
Misstag 5: Att inte fästa trådar
Att fästa trådar kanske inte är det roligaste momentet men det är viktigt för att ditt fina projekt som du investerat tid och engagemang i ska hålla länge och inte gå sönder.
Tips: Se till att fästa alla lösa trådar noggrant innan du avslutar ditt arbete. Detta kommer resultera i att det håller även över tid.
Nu när du känner till dessa vanliga misstag och har fått tips på hur du kan undvika dom är det förhoppningsvis lättare att få flyt på virkningen! Men kom ihåg att varje virkprojekt är en chans att lära sig och växa. Ha tålamod med dig själv, fortsätt öva och viktigast av allt: se till att ha kul längs vägen!
![](https://jela.se/wp-content/uploads/2024/11/699D7993-352C-4806-A54A-86752592CCBB-829x1024.jpeg)
Mina 3 tips till dig
• Ha tålamod – I början kan maskorna kännas klumpiga, men med lite tid och tålamod kommer de både kännas naturligare och se jämnare ut. Ta det steg för steg och ha kul medan du lär dig! Öva på varje maska och moment och njut av den utvecklingen du gör längs vägen.
• Börja med enkla projekt – Genom enklare projekt som känns genomförbara kommer du kunna lära dig grunderna inom virkning utan att bli överväldigad. På så sätt bygger du en trygghet i ditt skapande och får tid att utveckla din teknik. Sträck på dig och känn dig stolt när du slutfört ditt projekt – Du kan ju det här!
• Gå med i en gemenskap – Det finns många underbara communityn som bjuder på virkglädje, inspiration, stöttning och pepp. Där kommer du hitta både nybörjare och mer erfarna dessutom blir virkningen roligare när man har likasinnade att dela den med. Du kan hitta communityn online men det finns även en hel del lokalt beroende på vart du bor.
Mina tips på Facebook grupper:
![](https://jela.se/wp-content/uploads/2024/11/IMG_5106-1024x745.jpeg)
![](https://jela.se/wp-content/uploads/2024/11/IMG_4505-1024x679.jpeg)
En grupp för både virkning och stickning skapad av garnföretaget Hobbii.
![](https://jela.se/wp-content/uploads/2024/11/IMG_5105-1024x673.jpeg)
5 tips på nybörjarvänliga mönster
Nu har det blivit dags för mig att dela mina 5 tips på mönster som passar till nybörjare! Kanske du hittar ditt första projekt i min lista här under?
![](https://jela.se/wp-content/uploads/2024/11/IMG_5113-1024x716.jpeg)
1. Virka pannbandet Alice för nybörjare (Emelie Nilas youtubekanal – På svenska)
Ett enkelt och kul mönster på ett mysigt pannband med fin rosettlook.
![](https://jela.se/wp-content/uploads/2024/11/IMG_5119-1-1024x711.jpeg)
2. Virka mössan Elsa – För nybörjare (Emelie Nilas youtubekanal – På svenska)
Ett väldigt populärt mönster på en mysig virkad mössa som passar perfekt för nybörjare.
![](https://jela.se/wp-content/uploads/2024/11/IMG_5118.jpeg)
3. Lollipop ”Granny” filt (Hobbiis hemsida – På svenska)
Stor mysig filt virkad i vackra granny stripes, ett kul mönster anpassat för nybörjare.
![](https://jela.se/wp-content/uploads/2024/11/IMG_5126-1024x803.jpeg)
4. Easy crochet scarf tutorial (CrochetDanielas youtubekanal – På engelska)
En snygg och mysig halsduk. Videon är på engelska så känner du dig osäker på de olika termerna så kika i guiden ovan men mönstret är tydligt och går in på djupet.
![](https://jela.se/wp-content/uploads/2024/11/IMG_5128-1024x801.jpeg)
5. Söta virkade fingerlösa handskar (Diving Ducks crochet – På engelska med svensk undertext)
Ett mönster på ett par enkla men fina fingerlösa handskar. Videon är på engelska men har en undertext som är autogenererad till svenska.
Fler mönster
Det finns många olika ställen att hitta roliga och fina virkmönster på. Inom kort kommer det ett stort inlägg här på bloggen om just mönster för nybörjare! Där kommer du kunna hitta tips på mönster för nybörjare inom alla typer av kategorier.
Annars tipsar jag om Ravelry, Facebookgrupper, tidningar (online och fysiska), böcker, Etsy (betalmönster) och youtube. Sök på exempelvis ”Crochet for beginners” ”Crochet easy”
Jag hoppas min guide varit till hjälp och önskar dig ett stort lycka till på din virkresa!
![](https://jela.se/wp-content/uploads/2024/12/IMG_7072-75x75.jpeg)
![](https://jela.se/wp-content/uploads/2024/10/IMG_3569-75x75.jpeg)