Hantverk,  Vardag

Lära sig Virkning mot stress & rastlöshet

Hej fina ni! Det var ett tag sedan sist, har känt mig lite off och helt enkelt inte riktigt haft inspirationen till att blogga. Men samtidigt saknat det. Tror dock det kan vara bra att få pausa lite och bara vara.

Under tiden jag har varit borta har jag lagt mig till med ett nytt och väldigt kul intresse, nämligen virkning! Jag har aldrig gjort det innan men tyckte både syslöjd var roligt samt broderat ihop med min mormor. Men virkning var helt nytt.

Fick egentligen bara för mig en dag att jag vill börja med något handarbete för att minska min stora rastlöshet och fastnade direkt för virkning. Man kan ju göra så mycket fint! De runt om mig som vet hur rastlös jag är och hur lite tålamod jag kan ha till pilliga saker var lite skeptiska men en dag åkte jag och mamma in till rusta för att handla lite garn. Virknål var dock svårt att få tag på, helt slutsålt överallt jag letade. Men tillsist lyckades min mamma hitta en virknål hos en garnaffär som låg nära henne. De hade egentligen också helt slut men hade alldeles precis fått in en ny leverans som dom plockade upp åt mamma.

Så var det bara att börja lära sig! Jag hade som sagt aldrig virkat innan men letade upp lite youtube klipp och hittade tillsist ett riktigt bra där jag snabbt förstod tekniken. Hur jag ska hålla garnet, hur jag gör en slipsknut och hur jag gör luftmaskor. Satt och gjorde massor av luftmaskor till en början för att verkligen få in den tekniken. När jag kände att jag fått in tekniken och gjort väldigt många rader som jag sedan gång efter gång drog upp och gjorde om på nytt var det dags för fastna maskor.

Första luftmaskorna


Fick tillsist även in det och även där var det många gånger av att egentligen inte göra något verk utan bara lära mig behärska tekniken. Sedan bestämde jag mig för att göra mitt första pannband. Egentligen ska man köra en rad luftmaskor, en rad fasta maskor och resterande varv med fasta maskor i bakre maskbågen men det kändes krångligt så jag gjorde bara kedjan av luftmaskor och sedan fasta maskor alla varv. Hårbandet blev för stort på mig men jag kände en stor lycka av att faktiskt ha åstadkommit något!

Första hårbandet

Från första gången jag började virka så fastnade jag verkligen för det! Nu kunde jag äntligen dra ner avsevärt på scrollandet på mobilen och hänga med både i serier och filmer. Så otroligt skönt! Är så kul med hantverk också och att man kan göra så otroligt mycket fint. Har lagt så himla många timmar varje dag på virkning, blir så lätt att man fastnar också då det är så roligt.

Nu är det 2 veckor sedan jag först tog upp virknålen och började lära mig. Jag är forfarande väldigt ny och har mycket att lära. Igår gjorde jag klart mitt andra riktiga pannband i rosa merinoull med rosett vilket var så kul! Då använde jag mig av luftmaskor, fasta maskor och fasta maskor i bakre bågen (det var inte så svårt när jag väl kom på tekniken)

Mellan dom färdiga pannbanden gav jag mig på ett mjukt pannband (sammetsliknande material) men där jag missbedömde vändningar och fick dra upp allt, ett vitt hårband i 2 trådar där jag egentligen skulle kört på enkel tråd (ska dra upp det) och en mössa jag gjorde 25 varv på tills jag insåg att båda garnen tagit slut och det skulle bli en för dyr mössa att färdigställa. Jag hade bara kollat på 50gram och trodde det även för mig skulle gå åt 2 garnnystan men längden på garnet och annat skiljde åt. Sånt som händer!

Första hårbandet med rosett, blev klart med det sen natt så var inte så pigg på bilderna

Just nu har jag påbörjat mitt andra merinoull hårband i beige (det jag skulle gjort mössan av) och på tisdag kommer en ny virknål och garn till att göra mössor. Så kul! I framtiden vill jag även lära mig fler virksätt så som halvstolpar och stolpar (inte alls försökt med det) och kunna lära mig göra både kläder, schrunchies och väskor. Men just nu tycker jag hårband är väldigt kul och att det ska bli roligt att försöka göra mina första mössor.

Påbörjad mössa som jag nu tagit upp och ska göra hårband av

Kan verkligen rekommendera att börja med något hantverk! Speciellt om man som mig har adhd eller helt enkelt är rastlös, har psykisk ohälsa eller ångest.

Länkar till klipp som hjälpt mig att lära mig:

https://youtu.be/0gHmLDR2QLY?si=M9wZEKOL7ILJnr-y (Lär dig grunderna)

https://youtu.be/_1waxd37ExU?si=QyepuPZRiD60S6bv (Virka pannband)

https://youtu.be/hTGkESrD6ik?si=dledZtcjjBsJ7R8z (Virka mössa)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *