Artiklar

Liveshopping Allt du behöver veta

Liveshopping är något som fullkomligt exploderade på Facebook under corona. Till en början var det privatpersoner som sålde sina egna privata kläder genom Facebook live istället för på dom loppisar som tvingats stänga på grund av corona restriktioner. Det blev otroligt populärt och snart var flödet fyllt av både säljsugna och shoppingsugna. Det tog inte så lång tid tills även butiker kom igång med att sälja sina varor via liveshopping.

Idag tänkte jag att jag skulle berätta mer om vad Liveshopping är, hur det går till, hur du gör för att handla samt tipsa om alla de butiker jag hittat och vet om som idag kör liveshopping. 

Vad är liveshopping?

Facebook har en funktion där du kan sända live och det är via den funktionen som butikerna kör sin liveshopping. Under liven kan butikerna i realtid visa upp sina produkter inför tittande kunder som även dom i realtid kan köpa de produkter som butiken visar.

Detta är något som verkligen kan gynna mindre butiker som ofta är beroende av lokalbefolkningen för att kunna gå runt, nu kan dom istället erbjuda sitt sortiment över hela Sverige och nå ut till många fler kunder. Det är även väldigt kul att som kund kunna ”besöka” butiker runtom i landet och ta del av deras sortiment. Jag tycker det är viktigt att vi värnar om och stödjer mindre butiker och det är väldigt kul med unika plagg och olika sortiment.

Bild från Two Angels Liveshopping

Hur går en liveshopping till?

Du ska få en notis i ditt flöde när butiken du följer startar igång en live och på så sätt kan du direkt klicka dig in på liven. Många butiker kör liveshopping en specifik dag och tid varje vecka så det är lätt att hålla reda på men butikerna brukar vara duktiga på att göra reklam för nästa liveshopping i sitt flöde så du kan enkelt se när det är dags för nästa liveshopping.

När du klickat dig in på liven hälsas tittarna välkomna av butikspersonalen som sedan brukar ta en liten stund att gå igenom information som är bra att veta om för de som är nya. De brukar gå igenom regler, byten, frakt och leverans.

Under en liveshopping ska butikerna följa alla de vanliga reglerna som rör försäljning exempelvis så ska du ha rätt att returnera. Distansköplagen ska gälla. Liveshopping är dock rätt nytt och det är inte alla butiker som är så noggranna med reglerna.

I butikens flöde ser du ofta när en ny livesändning planeras

Butikerna brukar ha förberett med många olika klädbyten och går då igenom plaggen för dig i realtid. Ofta finns det även chans för dig att ställa frågor i kommentarerna under livens gång.

Efter varje plagg visar butiken en lapp med informationen du behöver för att köpa det specifika plagget. Många butiker har egna förtryckta lappar som de visar upp men jag har även sett en del butiker ha digitala lappar som dyker upp i liven.  En liveshopping kan hålla på olika länge, det är helt upp till butikerna. Vissa butiker kör en timme medan andra kan köra i flera timmar. Även frakten är upp till butiken. En del butiker kör fri frakt över 500kr eller 1000kr och andra butiker tar ut en fast fraktavgift. Detta informeras du oftast om i början av liven men du kan också se det senare i din varukorg. När liveshoppingen är slut brukar den sparas och ligga kvar i flödet så du kan fortsätta beställa fram till den specifika tiden butiken stänger shoppingen, vanligtvis på morgonen dagen efter.

Bild från Chili Clothes I Like liveshopping

Hur handlar jag?

Butiken har visat upp ett fint plagg som du fastnat för men hur gör du egentligen för att köpa det? Det är lappen som visas upp efteråt du behöver ha koll på där står det nämligen vad du ska skriva för att köpa plagget. Det vanligaste lapparna är dom förtryckta där de brukar stå ”Ja tack (specifika numret på varan) (färgerna plagget finns i) (storlekarna som finns inne)” Exempevis om butiken visar en T-shirt som finns i flera färger och storlekar kan det stå såhär:  ”Ja tack 100 -Grön/Rosa/Blå – Small/Medium/Large/ X-Large” och då skriver du alltså: ”Ja tack 100 rosa medium” för att få varan i rosa i storlek medium. Du skriver kommentaren direkt i livesändningen och får då ett svar från butikens robot om du fått varan eller inte.

Exempel på en lapp

Det är inte upp till butikerna vem som får varan eller inte utan det sköts av en robot. När det gäller stora erbjudanden, sista chansen och varor med få storlekar kvar kan man ofta behöva vara snabb med att skriva för att hinna få plagget. Det är inte ovanligt att butikerna kör extra erbjudanden och tävlingar under livesändningen

Såhär kan det se ut när du fått en vara
När du fått en vara skickas ett meddelande till din Messenger med en länk till din varukorg

När du får varan så ska ett meddelande från butiken skickas ut till din Messenger med en länk till din digitala varukorg. Där kommer alla plagg du handlar under livesändningen att samlas. Du kan även i efterhand ta bort produkter du ändrat dig om. När du känner att du handlat klart går du bara in i din varukorg, fyller i dina adressuppgifter eller om du vill hämta i butik samt betalar för dina varor. Oftast brukar butikerna erbjuda swish och betalkort men flera butiker erbjuder även Klarna.

Varukorgen kan se olika ut beroende på butik
Bild från Kenjas liveshopping

Butiker med liveshopping:

Two Angels – Flera gånger i månaden
Kenja – Tisdagar klockan 19.30 – Snabbrepris Torsdagar
Nelbae Home – Söndagar 19.00
Boutique Lykka – Onsdagar 18.30
Chili Clothes I Like – Tisdagar klockan 19.00
Mor & Dotter – Måndagar klockan 19.00
Trendmakeriet – Flera gånger i månaden
Hanzens Luleå – Onsdagar klockan 19.00
Love Forever – Flera gånger i månaden
Sambo Luleå – Tisdagar 19.30
Nodge by Nagy – Flera gånger i månaden
Pops – Torsdagar klockan 18.30
Jencic Store – Flera gånger i månaden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *