Samhället

Varför du inte ska köpa valp på sociala medier (Dömda för grov smuggling av valpar)

På sociala medier finns det en hel drös med konton och oseriösa människor som påstår att dom hjälper hemlösa hundar från exempelvis Grekland att hitta nya hem. Dessa valpar läggs sedan ut på sociala medier med hemska berättelser som får folk med fina hjärtan att adoptera dom. Men i vissa fall är det bara en fasad och det är fallet för organisation X vars ägare nu sitter i fängelse för grov smuggling (av hundar)

Bara valpar

På organisation X sociala medier möts du i princip enbart av valpar. Inte som hos seriösa organisationer där det finns hundar i varierande åldrar, skick och storlekar. Ofta vuxna stora hundar. Ibland visas korta videos på valparna i någon miljö utomhus där de påstås att dom hittats, videos som skiljer sig mycket från seriösa organisationer. Du får inte se hur hundarna bor, du får inte följa dom i deras vardag. Hundarna ser utplacerade ut och man lämnas med en dålig magkänsla

Skärmklipp från en video publicerad av en seriös organisation som visar hur hunden levt, hittats m.m
Skärmklipp från video publicerad av organisation X som påstår att valparna hittats här. Valparna verkar inte vara rädda, avmagrade, smutsiga eller i synligt dåligt skick.
Skärmklipp från video publicerad av organisation X

I Grekland får du inte ta någon adoptionsavgift utöver hundens omkostnader (vaccin, flygbiljetter, hälsocheck) veterinärvården ska även vara billig. Men hos organisation X möts du av adoptionsavgifter ibland så höga som 30.000kr. Pengar som du swishar direkt till ägarens privata konto.

Allvarliga sjukdomar

I några fall har personer adopterat hundar som sedan visat sig varit väldigt sjuka och behövt uppsöka veterinär med väldigt höga omkostnader. Detta har föreningen inte alls brytt sig om. Även om organisationens ägare skrutit om hur rik hen är. Tyvärr har det gått så illa att hundarna inte klarat sig vilket givetvis lämnat ägarna i stor sorg. Men organisationen har inte gjort något åt det utan fortsatt som vanligt.

Urklipp av artikel från Aftonbladet om Jelena och Jennifer vars hundar bara levde i några dagar efter dom tagits in från Grekland av organisationen.

Hundarna i artikeln köptes för 12.000 och 13.000 kr veterinärbesök 55.000 och 68.000kr. Hundarna var sjuka i parvo/hundpets och levde bara i några dagar efter dom kommit till Sverige. Så fruktansvärt!!

Det har ringt många röda varningsklockor kring organisation X vilket fått flera med insyn om hur det egentligen ska gå till att säga ifrån. Många har även kontaktat myndigheter. Men föreningen har fortsatt som vanligt. Ända fram till nu.

Dömda för smuggling

Det var i December som grundarna och ägarna till organisation X stoppades vid gränsen med 3 hundar som hade felaktiga papper och ytterligare 2 hundar som låg gömda i baksätet i en liten transportbur gömd under kläder. Iallafall 1 av hundarna var planerad att säljas i Sverige och fanns i ett inlägg hos dom där de akut sökte nytt hem. De övriga 4 valparna konstaterades det också att dom var planerade att säljas i Sverige.

Ägaren av Organisation X + dennes pojkvän (!) som var med dömdes för grov smuggling av hundar och domen blev 6 månader i fängelse. Ett straff som dom nu avtjänar.

Gör research

Varningsklockorna stämde och äntligen fick dom sitt straff om än ett milt straff för vad dom faktiskt gjort. Med detta inlägg vill jag säga att tro inte på allt du ser, adoptera inte en söt liten valp från TikTok/Instagram insåld med en fejkad historia. Det är en väldigt stor risk att dessa valpar kommer från så kallade valpfabriker (snabb avel under dåliga förhållanden bara för att tjäna pengar)

Gör en grundlig research. Köp från ett seriöst kennel eller en seriös organisation för hemlösa djur, exempelvis hundstallet, hundarutanhem eller takisshelter på Grekland. Så länge folk köper hundar på sådant vis som det gjorts i detta fall kommer hundsmugglingen inte sluta. Många hundar far illa, nya ägare blir grundlurade och många hundar klarar sig tyvärr inte. Det är fruktansvärt och mitt hjärta går sönder i sorg för alla dessa stackars fina hundar som satts till livet för att giriga empatilösa människor ska tjäna pengar på.

Mer info

Vill du läsa mer hittar du en massa information hos Juliasundqvist som gjort ett riktigt bra jobb på att informera och varna om denna ”organisation”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *