Artiklar,  Stil genom åren

1930 – Mode, hår, smink och stil (Trendspaning)

Äntligen dags för 1930 talets mode, smink och hår! I tidigare trendspaning gick vi igenom 1920 talet (finns att läsa Här)

Under 1920 talet var modet ”pojkflicka ” och kvinnlig frihet men på 1930 talet tog man ett steg tillbaka och återgick till den kvinnliga siluetten. Detta kan berott på att man romantiserade början av 1900 talet där man inte levde i världskrig och utan den ekonomiska krisen som var ett faktum när börskraschen inträffade 1929 och ledde till en djup lågkonjunktur under 30 talet. Man längtade helt enkelt efter något annat. 

Greta Garbo var fortsatt en stor ikon under 1930 talet men även filmstjärnorna Jean Harlow och Marlene Dietrich var stora namn som inspirerande folket. Hollywood bara växte och med det alla filmstjärnor. Hos filmstjärnorna hittade du mycket glitter och glamour som vanligt folk inte hade råd med men Hollywood och dess stjärnor var en stor inspiration.

Greta Garbo, Jean Harlow, Marlene Dietrich

Elsa Schiaparelli är ett namn som måste nämnas i samband med 1930 talets mode. Elsa var modeskaparen som vände upp och ned på modevärlden genom sitt surrealistiskta mode och ifrågasättande av kvinnligt mode. I sina kreationer speglade hon ofta samhällsproblem. Elsa moderniserade även modet med sina innovationer så som axelvaddar, dragkedjor (Hon var en av dom första att använda dragkedjor istället för knappar) och djurmönster

Elsa Schiaparelli
Reklam för Elsa Schiaparelli höstkollektion
Elsa Schiaparelli skapelser som inspirerande teamet bakom kostymerna till populära Hunger games filmerna
Elsa Schiaparelli skapelser var en inspiration till kostymerna i Hunger games

Hår

Pin curls:

En av de mest populära hårtrenderna på 30-talet var Pin curls hämtade ifrån filmstjärnorna. Det var en mer tidskrävande hårstil där man skapade täta lockar med hjälp av hårnålar.

30-talets populära pin curls

Lockigt – Kort och gulligt

En annan hårtrend som kom att hålla i sig hela vägen fram till 70-talet var det kortare gulliga lockade håret. Man hade nu sagt hejdå till fingerlockarna och istället börjat skapa mjukare och mer volymfyllda lockar.

30-tals lockar

Page

Med inspiration från 20-talets populära Bob-frisyr blev den mer feminint twistade pagen populär. Här var håret axellångt, platt upptill och med lockar nedtill. Ofta klippte man också till en mer markant lugg för att rama in ansiktet. 

30-tals page

Smink

I slutet av 30 talet slog sminket igenom på allvar och nu var smink något vanligt som fanns i de flestas hem. Max Factor och Elizabet Arden var sminkmärken som även på den tiden var populära. Man hade också fått en uppsjö av modemagasin.

Sminkreklam

Det var inte längre populärt att vara blek (något man tidigare eftersträvat) utan nu ville man istället se solbränd ut då det indikerade att du hade tillräckligt med tid för att ligga och lata dig på stranden.

Man hade också lämnat dom tungt sotade ögonen i 20-talet och istället gått efter en markerad globlinje som påminner oss om dagens cutcrease. Även rouge drog man ner på i de vardagliga sminkningarna, man kunde istället använda krämrouge eller senare även puder.

Mascaran var nu ”ett måste” . Även lösögonfransar hade kommit till marknaden och vart mycket populära inom Hollywood där ögonen behövde vara uttrycksfulla.

Lösögonfransar under 30 talet

En vanlig 1930-tals sminkning var en markerad globlinje, målade övre fransar (man lämnade de nedre fransarna omålade eller lätt målade), eyeliner, läppar gärna målade i rött eller hallonaktiga toner och tunna skarpa ögonbryn.

1930 smink trend

Bonusbilder Smink

1930 mascara i kakform

 

Rouge 1930
Läppstift sent 30-tal

Mode

Det är olika stilar som vi kan se dominera 1930 talet: Det mer feminina modet och på slutet av 30- talet: det anspråkslösa modet. 

Feminina modet

Ett mer feminint mode växte fram. Midjan flyttades upp igen och markerades gärna med ett skärp. Även korsetten kom tillbaka (om än i ett mer bekvämt material) för att framhäva bysten. Kjolarna skulle vara klockade: alltså smita åt runt höfterna och bli bredare vid benen medan topparna skulle vara tighta med smala ärmar. Dräkter med smal kjol och en längre figursydd jacka blev ett populärt plagg att bära i vardagen. Klänningar var fortsatt populärt men användes nu mer antigen under eftermiddagen eller allra helst till kvällen. 

1930 mode
1930 kvinnor i topp och klockad kjol
Modern kvinna 1930

Omdiskuterade byxorna

Under 1930-talet flyttade också byxorna in i kvinnornas garderober. Det var Marlene Dietrich som utmanade dens tidens fördomar genom att gå klädd i byxor och kavaj, något som kom att bli omdiskuterat då det ansågs ofeminint. Många kom att ta efter Marlene och hon blev en stor inspiration.

Marlene Dietrich
1930 modern stil
Byxor 1930

Det anspråkslösa modet

Det var det stora världskriget i slutet av 30 talet, nazismen och depression i samband med lågkonjukturen som ledde till att hemmafrunsrollen lyftes fram än mer igen i slutet av eran. På grund av den stora depressionen hade man inte längre råd till de dyra 20 tals modet och det kunde anses fult att klä sig rikt med tanke på den ekonomiska situationen. Kläderna skulle vara slitstarka, funktionsdugliga och multifunktionella.

Man gick tillbaka till längre kjolar, låga skor och neutrala färger. En typisk kvinna i slutet av 30 talet kunde vara klädd i en neutral lång figursydd klänning och gärna låga skor.

Kläder under krigstiden
Kvinna i rutig klänning sent 30 tal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *