Beauty

Färganalys Årstider med tips på färger (Vår, Sommar, Höst, Vinter) Del 1/2

Färganalys och årstider är nog något du hört talas om ifall du har ett intresse för skönhet eller kläder, det är nämligen en bra guide till att förstå vilka färger som får dig att poppa och vilka färger du försvinner i.

Vi är många som använder oss av det säkra kortet svart, det passar ju alla och till allt men genom att ta dig ur din safezon kan du faktiskt känna dig och se mer självsäker och frisk ut, färger påverkar oss nämligen mer än vad vi tror! Färganalys är något som funnits länge och en bra bas att utgå ifrån när man bygger sin garderob men även när man shoppar makeup, en färganalys går ut på att du identifierar dig med en årstid där dina färger matchar in och på så sätt kan du ta reda på vilka färger som lyfter dig och vilka du försvinner i.

Självklart behöver man inte följa en färganalys och det är såklart inte alltid det stämmer, du kan faktiskt vara en ex. Klar vår som passar jättebra i pasteller men den stämmer faktiskt ändå in på de allra flesta och du brukar kunna känna igen dig i att du inte trivs i färgerna som inte matchar din årstid.

I dagens guide kommer jag presentera de olika årstiderna (Vår, Sommar, Höst, Vinter) och ge tips på smickrande färger på makeup och kläder till just din årstid.

Jag hoppas att ni ska gilla guiden och glöm inte bort att mode ska vara kul!

Färganalys Årstider

LJUS VÅR Färganalys årstider

Ljus vår

Ljus vår ligger på gränsen till sommar och de betyder att du helt enkelt är en Vår med sommardrag. Båda årstiderna är ljusa men då våren går åt starka och varma färger så är sommaren snarare kall. En Ljus vår karaktäriseras av två saker, Ljusa, mjuka och varma färger med låg kontrast mixat med lite av sommarens kyla.

Färger:

Bästa färger: Elfenbensvit, kräm beige, camel & navy


Undvik: Mörka & kalla färger: Svart, mörkbrun, mörkgrå, plommonlila, burgundy och fuchsia


Makeup: Passar bra med ögonskugga i färgerna: grå, grå/brun, elfenbensvit och sand.
Läppstift och rouge: Persika, laxrosa och korall.

KLAR VÅR – FÄRGANALYS ÅRSTIDER

Klar Vår

En klar vår är en vår med vinterdrag och med kontraster i ansiktet men inte lika mycket som en vinter. En klar vår kännetecknas av dominanta färger som är ljusa och klara med en levande och gnistrande helhetsbild, Ett vanligt kännetecken är också ögonen som oftast är ljusa, varma och glänser likt en diamant.

Färger

Bästa färger: Kaffebrun, navyblå, mjuk vit & camel


Undvik: Bleka dusty färger: ljus grå, pasteller och grumlig brun


Makeup: Passar bra med ögonskugga i olika grå toner men även i färgerna: kakao, aprikos, champagne, navy, mörkbrun & ljusrosa.
Läppstift och rouge: Orange, stark rosa & hallonrosa

VARM VÅR – FÄRGANALYS ÅRSTIDER

Varm Vår

En varm vår är en vår med drag från Höst och med medium kontraster i ansiktet. Du Har en glowig hud vars underton är gyllene. Det som kännetecknar en varm vår är varma, ljusa och klara färger, Ett vanligt kännetecken är också huden som är glowig med en gyllene underton.

Färger

Bästa färger: Ljusa, mjuka och varma: Elfenbensvit, sand, brun


Undvik: Mörka och kalla färger: svart, grå, plommon, burgundy och fuchsia.


Makeup: Passar bra med ögonskugga i olika bruna nyanser men även i färgerna: plommon, kakao, teal, mossgrön, röd och orange.
Läppstift och rouge: Terrakotta & korall

LJUS SOMMAR – FÄRGANALYS ÅRSTIDER

Ljus Sommar

En ljus sommar är en sommar med drag från vår och är alltid ljus med kall underton. En ljus sommar kännetecknas av två saker: avsaknaden av värme på ögon, hår och hud och ett mjukt sken i ansiktet. Kan lätt blandas ihop med en vinter men skillnaden syns på färgerna då en ljus sommar har mjukare färger än en vinter. Många från denna årstid föddes blonda som barn men fick mörkare hår med tiden.

Färger

Bästa färger: Kalla ljusa och pudriga färger: Camel, mörkgrå, grå/brun, puderrosa, snäckrosa, hallonrosa, rosa/beige, navy och laxrosa.


Undvik: Mörka färger nära ditt ansikte ex. svart och grå. Elektriska färger med varma toner ex. starkt gul, röd, lila och orange.


Makeup: Passar bra i ögonskugga med silvriga eller olika bruna toner men också i färgerna: lavendel, grå, ljusbrun, benvit och rosa.
Läppstift och rouge: Dusty rose, korall, plommonrosa och ljus mauve.

FÄRGANALYS ÅRSTIDER – MILD SOMMAR

Mild Sommar

En mild sommar är en sommar med drag från höst. Neutrala och milda toner i ansiktet och kan anse sig ibland vara både varmare eller kallare. En mild sommar karaktäriseras av 3 saker: mild, kall och ljus och kan ibland blandas ihop med vinter men skillnaden är att en mild sommar aldrig är varm. Du kan lätt avgöra om du är en vinter istället genom att du oftast inte klär i starka färger eller att sommarens ljusa färger är för ljusa för dig.

Färger

Bästa färger: Djup rose, rosa/beige, babyrosa, himmelsblå, grå


Undvik: Starka, rika och varma toner. Röd, gul, orange, mörkbrun


Makeup: Passar bra i ögonskugga i färgerna: plommon, kakao, ljusrosa, champange, navy och även i grön/blåa toner.
Läppstift och rouge: Ljus plommon, rosrosa och korall.

FÄRGANALYS ÅRSTIDER – KALL SOMMAR

Kall Sommar

En kall sommar är en sommar med drag från vinter och kännetecknas av de två egenskaperna: kall och askig. Du kan lätt testa om du är en kall sommar genom att en kall sommar inte alls passar i gul/grönt, gyllenbrunt eller bränd orange utan de färgerna får huden att se gul ut istället för frisk och levande.

Färger

Bästa färger: Kalla och tonade: Grå, navy, taupe och kakao.


Undvik: Varma brända färger: Orange, brun, varm gul, gul och röd/orange.


Makeup: Passar bra i ögonskugga i färgerna: Grå, plommon, kakao och taupe.
Läppstift och rouge: Rosrosa, mauve, ljus fuschia och ljus bärrosa.

Del 2 av färganalysen (Höst & vinter) hittar du HÄR

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *